Hastalık Korkusu (Hipokondride), bir kişi kanser, kalp hastalığı veya AIDS gibi ciddi bir hastalığı olduğundan korkarak fiziksel bir semptomdan muzdariptir.

Bedensel duyumların neden olduğu ciddi bir hastalığın varlığına dair çeşitli anlık ve geçici korkular çok yaygındır. Bununla birlikte, hipokondride, ciddi bir hastalık korkusu inatla aylarca veya yıllarca devam eder. Kapsamlı tıbbi muayeneler bile, hipokondriden muzdarip bir kişiyi yalnızca kısa bir süre için sakinleştirir.

Hipokondriden muzdarip bir kişi, sağlık merkezlerinde ve doktor muayenehanelerinde düzenli bir müşteridir. Bir kişinin inatçı korkuları, genellikle doktor ve hasta arasındaki ilişkiyi test ederken, korkuları olan kişi kanser veya başka bir hastalığı ekarte etmek için sürekli olarak yeni testler umar.

Hipokondriden muzdarip birçok kişi, özel doktor randevularına ve çeşitli muayenelere çok para harcıyor. Sürekli ciddi bir hastalık korkusu, hem kişinin kendisi hem de çoğu zaman sevdikleri için psikolojik olarak çok yorucudur.

Hipokondriyal sanrılar, şiddetli depresif durumlar , obsesif kompulsif bozukluk veya çeşitli sanrısal bozukluklar veya diğer psikotik hastalıklar gibi diğer birçok psikiyatrik hastalıkta da bir semptom olarak ortaya çıkabilir . Hipokondriyal korkular psikotik olduğunda, kişi sahip olduğu hastalıktan içsel olarak kesinlikle emindir. Hipokondride, kişinin kendisi, ciddi bir hastalığı olmayabileceğini kısmen bilir, ancak yine de sürekli korkularını kontrol edemez.

Hipokondriyal korkuların arka planı, deneyimlerin ışığında çok boyutludur. Çoğu zaman tetikleyici faktör, geçmişte ciddi bir hastalık, sevilen birinin korkunç bir hastalıktan ölümü veya kişinin kendi ebeveyninin aynı yaşta bu hastalıktan ölümüdür.

Bir arkadaşın kanserden ölümü, kişinin kendi ölüm korkusunu harekete geçirir, bu durumda hipokondri kısmen ölüm korkusunu kontrol etme girişimi olabilir.

Bazı hipokondriyal korkuların arka planında, ebeveynlerine veya onlar için önemli olan diğer insanlara karşı işlenmemiş çeşitli suçluluk veya nefret duyguları olabilir.

Öz bakım ve tedavi

Düzenli bir yaşam ritmi, fiziksel duruma dikkat etmek ve çeşitli hobiler, hipokondriyal semptomları hafifletebilir. Kişisel bakım kitapları, semptomları hafifleten egzersizler bulmanıza yardımcı olabilir.

Hipokondriden muzdarip bir kişi, korkularından dolayı her zaman bir doktora danışır. Korkuları olan bir kişinin, sürekli hastalık korkularını anlayabilen ve güvenliği sağlayan muayeneler için uygun aralıklarla ziyaret edilebilecek kişisel bir doktor bulması önemli olacaktır.

Sürekli değişen doktorlar genellikle korkuları artırma eğilimindedir. Hastalıklardan korkan kişiler, hastalıklarla ilgili internet sitelerini ve dergi yazılarını sürekli takip etmekten kaçınmalıdır. Mümkünse kişinin kendi nabzını, tansiyonunu ve vücudunu sürekli muayene etmesinden kaçınılmalıdır.

Hipokondriden muzdarip bazı insanlar psikoterapiden önemli ölçüde yararlanır. Hipokondride kullanılan en yaygın psikoterapiler bilişsel psikoterapi, korku uyandıran temaları açığa çıkaran davranışsal terapi veya psikanalitik terapidir. Hipokondrisi olan bazı kişiler, obsesif-kompulsif bozukluğu tedavi etmek için kullanılan serotonerjik antidepresanlardan yararlanır.